Onderwijs

Scholen zijn een bevoorrechte partner voor de bibliotheek.

Ontdek wat de bib voor hen in petto heeft.

Lerarenkaarten en klaskaarten

leraar

Mogelijkheden voor leraren

Lerarenkaart

Op deze kaart, op naam van de leerkracht, kunnen 30 werken geleend worden voor de duur van zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

Klaspas

Komt de leerkracht met de hele klas op bezoek dan werken we met een klaspas (op naam van de klas en de school). Hier is plaats voor 80 werken. Uitleentermijn is zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

Klasuitleningen

klas

Lenen met de klas

Uiteraard mag je ook met de hele klas boeken komen zoeken. 

In Aalter kan dit gewoon op afspraak tijdens de openingsuren. 

Voor Bellem, Lotenhulle, Knesselare, Ursel, Ruiselede en Sint-Maria-Aalter wordt een agenda opgesteld in het begin van het schooljaar. 

We maken voor elke klas een klaspas. Hierop kunnen 80 boeken geleend worden voor de duur van zes weken.

Bibinstructies

bibster

Hoe werkt de bib?

We geven graag een woordje uitleg bij het gebruik van de bib. Dit gebeurt in spelvorm zodat de kinderen spelenderwijs de bib ontdekken.

Voor kleuters en klassen uit de lagere school bundelen we die instructies graag tijdens de Jeugdboekenmaand in maart. Die maand halen we alles uit de kast om rond het thema van dat jaar zoektochten, theatervoorstellingen en workshops te organiseren.

Ook klassen uit het secundair zijn welkom voor een aangepaste rondleiding. Hierbij hebben we ook aandacht voor het gebruik van nieuwe media (internet, tablets,...)

Go press

gopress

Spreekbeurten en actua

Go press is een digitale persdatabank waarin de artikels van alle Belgische kranten en de belangrijkste actualiteitstijdschriften worden opgeslagen. Alle artikels zijn volledig te lezen, te downloaden en af te drukken. Enige uitzondering zijn de artikels die de laatste twee dagen in gedrukte vorm verschenen.

Leerlingen kunnen dit bestand gratis in de bib raadplegen of thuis door aan te melden met een Mijn Bibliotheek-account. Ook op school kan er via het abonnement van de bib, gratis gebruik gemaakt worden van deze dienst. Maakt jouw school hier nog geen gebruik van? Geef een seintje, dan brengt de bib dit in orde. 

Ga naar het krantenarchief

Bieblo

Op zoek naar een goed boek

Bieblo helpt kinderen tussen 6 en 11 om een leuk boek te vinden. Kies je favoriete onderwerpen en krijg leestips op jouw maat. Alle voorgestelde boeken kan je meteen ontlenen in de bib.

De suggesties zijn afhankelijk van de bib waar je naar toe gaat: Aalter, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Ruiselede, Sint-Maria-Aalter of Ursel

Fundels

fundels prentenboeken

Bundels vol fun!

De digitale, interactieve kinderboeken van Fundels vormen een mooie aanvulling op de fysieke boekencollectie in de bibliotheken. 

Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC.

Wat zijn Fundels precies?

Kamishibai

kamishibai

Theater in de klas

Kamishibai zijn houten verteltheaters waar A3-vertelplaten in passen. Een kamishibai tovert je de klas meteen om in een theaterzaaltje.

De bib beschikt over een fijne collectie prentenboeken op vertelplaten.

Eerste Lezertjes Plein

AVI lezen

Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar leren pas goed lezen als ze oefenen. De bib beschikt over een grote collectie boekjes die de kinderen laten kennismaken met alle letters, lettergrepen, dubbelklanken en leestekens. 

De boekjes staan gerangschikt volgens de nieuwe AVI leesniveaus. 

AVI Start - begin eerste leerjaar

AVI M3 - midden eerste leerjaar

AVI E3 - einde eerste leerjaar

AVI M4 - midden tweede leerjaar

AVI E4 - einde tweede leerjaar

Makkelijk lezen

Makkelijk lezen

Lezen in eenvoudige taal

Voor kinderen die wat moeizamer door de stof gaan dan gemiddeld en wat meer begeleiding nodig hebben, biedt de bib een mooie collectie boeken in eenvoudige taal.

De collectie 'makkelijk lezen' boeken kregen een vaste plek in Aalter. Je vindt er ook informatieve boeken in eenvoudige taal en met veel illustraties.

Daisy-boeken

daisy

Voorgelezen boeken

Daisy-boeken zijn cd's waarop bestaande boeken worden voorgelezen. 

In de bib kan je daisy-boeken uitlenen in combinatie met het geschreven boek. Zo kan je lezen en luisteren tegelijk. 

In de bibliotheek kan je daisy-spelers uitlenen. 

Anderslezen-app

Anders lezen

Met de gratis Anderslezen-app lees je duizenden Eaisy-luisterpuntboeken van Luisterpunt op je tablet of smartphone. Zo gebruik je je tablet of smartphone als Daisy-speler. Je kan door het luisterboek bladeren, de voorleessnelheid aanpassen en nog veel meer. 

Anderstalige boeken

anderstalig

Engels - Frans - Duits

In de bibliotheek vind je een collectie anderstalige boeken in het Engels, Frans en Duits.