Take away Bib

De bib is (voorlopig) gesloten tot en met 7 juni om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Om u toch de kans te geven materialen te lenen, hebben we een afhaalsysteem georganiseerd.

Wat is de Take-away bib?

Je reserveert online de werken die je graag wil lenen en haalt ze, na een bevestiging via e-mail, op in de hoofdbibliotheek van Aalter.

Hoe lang werkt dit afhaalsysteem?

We zijn gestart op dinsdag 17 maart en blijven dit aanbieden tot we van de overheid groen licht krijgen om de bib terug te openen. Voorlopig zijn we gesloten tot en met 7 juni 2020. Deze periode kan verlengd worden indien nodig.

Wat kan ik lenen?

Je kan werken uit alle bibliotheekfilialen reserveren. Ophalen gebeurt echter enkel in de hoofdbibliotheek van Aalter. In de andere locaties is geen afhaaldienst. 

 • Aanwezige werken van de hoofdbibliotheek worden de dag van de reservatie zelf klaargezet.
 • Werken die niet voorradig zijn in de hoofdbibliotheek maar wel in een filiaal, moeten eerst daar worden opgehaald. Deze filialen worden twee keer per week bezocht (op dinsdag en donderdag).
   

Hoe reserveren?

Om te reserveren vertrek je vanuit de catalogus https://aalter.bibliotheek.be . Je reserveert op titel. (Dus niet: ik wil 10 strips en 10 dvd’s).

Je klikt de titel van je keuze aan. Rechts zie je een blauwe knop met 'details' staan. Klik hier op. Vervolgens krijg je een blauwe knop 'Reserveer'. Eén klik hierop brengt je naar de Mijn Bibliotheek-applicatie.

Reserveren kan dus enkel online via Mijn Bibliotheek . Indien je nog geen gebruikersprofiel hebt, moet je eerst een profiel aanmaken. Hiervoor heb je je lenersnummer nodig (dat is de barcode op je bibkaart of het rijksregisternummer indien je met de e-IK werkt). Heb je al een account maar ben je je wachtwoord vergeten? Klik dan hier.

Eens je je geïdentificeerd hebt in Mijn Bibliotheek,  kan je de reservatie bevestigen. Kies als afhaallocatie 'Aalter'. In de andere locaties is afhalen niet mogelijk. 

Voorwaarden?

 • Per kaart kunnen maximaal 5 materialen tegelijk worden gereserveerd. Eens je 5 reservaties 'open' staan hebt, zal het systeem volgende reservaties weigeren tot je één of meerdere reservaties opgehaald heeft. Na ophaling kan je opnieuw 5 reservaties plaatsen.
 • Per kaart kunnen maximaal 20 materialen worden geleend. Het materiaal speelt geen rol ( U kunt 10 boeken en 10 dvd’s lenen maar ook 20 strips)
 • Let erop dat je werken reserveert die aanwezig zijn. Het heeft geen zin om uitgeleende werken te reserveren aangezien al deze werken pas op 30 juni moeten binnenkomen.

Kostprijs?

Alle reservaties die tijdens deze sluitingsperiode geplaatst worden zijn gratis.

Hoe en wanneer afhalen?

Als de reservatie klaar staat, krijg je hiervoor een ophaalbericht via e-mail. Je wacht dus best met naar de bib te komen tot je een bericht gekregen hebt.

Je kan de gereserveerde werken afhalen in de hoofdbibliotheek in Aalter. Er is permanentie tijdens weekdagen van 09:00 u tot 12:00 u en van 13:30u tot 17:00 u. Op dinsdag is er permanentie tot 19:00 u en op zaterdagvoormiddag van 09:00 - 12:00 u.

Bij het afhalen krijg je geen toegang tot de bib. De materialen worden je overhandigd aan de deur. Gelieve geen kinderen mee te brengen (of in de auto te laten zitten) om geen onnodige risico’s te nemen. 

 • Je meldt je aan aan het bureau van de hoofdbibliotheek (de eerste deur links vanaf de straatkant).
 • Een personeelslid vraagt de naam van de lener waarop de materialen werden gereserveerd.
 • De lener wacht aan de gesloten buitendeur terwijl het personeelslid de materialen haalt.
 • Het personeelslid plaatst de materialen in het sas tussen de buitendeur en het bureau en sluit vervolgens de deur naar het bureau.
 • De lener opent de buitendeur en neemt materialen mee.
 • Leners brengen best zelf een tas mee om de materialen in te vervoeren.

Klaarstaande reservaties van voor 13 maart 2020

Leners die klaarstaande reservaties hebben, mogen deze in de hoofdbibliotheek komen ophalen tijdens weekdagen. Er is permanentie van 09:00 u tot 12:00 u en van 13:30 u tot 17:00 u. Op dinsdag is er permanentie tot 19:00 u en op zaterdagvoormiddag van 09:00 tot 12:00 u. 

Reservaties die klaarstonden in andere bibliotheekfilialen (Knesselare, Bellem, Lotenhulle, Sint-Maria-Aalter, Ruiselede en Ursel) werden naar de hoofdbibliotheek gebracht en kunnen in Aalter afgehaald worden.

Inleverdatum?

Alle uitgeleende werken krijgen als vervaldatum 8 juni 2020. Ook alle werken met een inleverdatum tussen 13 maart en 25 mei werden naar deze datum verplaatst. Het is dus niet nodig om zelf verlengingen door te voeren via Mijn Bibliotheek. Indien de bib nog langer gesloten blijft, wordt deze datum aangepast.

Ik ben te laat!

Werken die vóór 13 maart moesten binnengebracht worden, blijven op deze datum staan. De sluitingsperiode wordt echter niet meegerekend in de boeteberekening. Je zal dus bij inname boete betalen tot en met donderdag 12 maart.

Materialen inleveren

De geleende materialen van alle bibliotheekfilialen kunnen binnengebracht worden 24/7 via de inleverbus van de hoofdbibliotheek. Deze inleverbus bevindt zich aan de straatkant onder de banner met het logo van Aalter.

LET OP: de werken worden niet onmiddellijk van uw kaart gehaald omdat ze eerst een week 'in quarantaine' geplaatst worden.

Leestips

 • Op de startpagina van de catalogus vind je een carrousel met de nieuwe aanwinsten.
 • Bieblo geeft leestips voor kinderen, gebaseerd op de collectie van de bib.
 • Mijnleestipper geeft volwassenen maandelijks gepersonaliseerde leestips gebaseerd op eerdere leeservaringen.
 • Boekenzoeker geeft tips voor kinderen van 0 - 18 jaar
 • Iedereen leest geeft tips voor volwassenen.