Onderwijs

Scholen zijn een bevoorrechte partner voor de bibliotheek.

Ontdek wat de bib voor hen in petto heeft.

Lerarenkaarten en klaskaarten

leraar

Lerarenkaart

Op deze kaart, op naam van de leerkracht, kunnen 30 werken geleend worden voor de duur van zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

Klaspas

OPGELET: BEZOEKEN MET DE HELE KLAS KUNNEN DOOR DE CORONA-MAATREGELEN OP DIT MOMENT NIET DOORGAAN! LEERKRACHTEN KUNNEN EEN AFSPRAAK MAKEN OM VOOR DE KLAS BOEKEN TE KIEZEN.

Komt de leerkracht met de hele klas op bezoek dan werken we met een klaspas (op naam van de klas en de school). Hier is plaats voor 80 werken. Uitleentermijn is zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

 

Klasuitleningen

klas

Lenen met de klas

OPGELET: BEZOEKEN MET DE HELE KLAS KUNNEN DOOR DE CORONA-MAATREGELEN OP DIT MOMENT NIET DOORGAAN! LEERKRACHTEN KUNNEN EEN AFSPRAAK MAKEN OM VOOR DE KLAS BOEKEN TE KIEZEN.

Uiteraard mag je ook met de hele klas boeken komen zoeken. In Bellem, Lotenhulle, Knesselare, Ursel, Ruiselede en Sint-Maria-Aalter kan dit op afspraak. In de hoofdbibliotheek ben je altijd welkom tijdens de openingsuren. We maken voor elke klas een klaspas. Hierop kunnen 80 boeken geleend worden voor de duur van zes weken. 

Bibinstructies

bibster

Hoe werkt de bib?

OPGELET: BEZOEKEN MET DE HELE KLAS KUNNEN DOOR DE CORONA-MAATREGELEN OP DIT MOMENT NIET DOORGAAN! LEERKRACHTEN KUNNEN EEN AFSPRAAK MAKEN OM VOOR DE KLAS BOEKEN TE KIEZEN.

We geven graag een woordje uitleg bij het gebruik van de bib. Dit gebeurt in spelvorm zodat de kinderen spelenderwijs de bib ontdekken.

Voor kleuters en klassen uit de lagere school bundelen we die instructies graag tijdens de Jeugdboekenmaand in maart. Die maand halen we alles uit de kast om rond het thema van dat jaar zoektochten, theatervoorstellingen en workshops te organiseren.

Ook klassen uit het secundair zijn welkom voor een aangepaste rondleiding. Hierbij hebben we ook aandacht voor het gebruik van nieuwe media (internet, tablets,...)

Go press

gopress

Spreekbeurten en actua

Go press is een digitale persdatabank waarin de artikels van alle Belgische kranten en de belangrijkste actualiteitstijdschriften worden opgeslagen. Alle artikels zijn volledig te lezen, te downloaden en af te drukken. Enige uitzondering zijn de artikels die de laatste twee dagen in gedrukte vorm verschenen.

Leerlingen kunnen dit bestand gratis in de bib raadplegen of thuis door aan te melden met een Mijn Bibliotheek-account. Ook op school kan er via het abonnement van de bib, gratis gebruik gemaakt worden van deze dienst. Maakt jouw school hier nog geen gebruik van? Geef een seintje, dan brengt de bib dit in orde. 

Ga naar het krantenarchief

Bieblo

Op zoek naar een goed boek

Bieblo helpt kinderen tussen 6 en 11 om een leuk boek te vinden. Kies je favoriete onderwerpen en krijg leestips op jouw maat. Alle voorgestelde boeken kan je meteen ontlenen in de bib.

De suggesties zijn afhankelijk van de bib waar je naar toe gaat: Aalter, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Ruiselede, Sint-Maria-Aalter of Ursel

Fundels

fundels prentenboeken

bundels vol fun!

De digitale, interactieve kinderboeken van Fundels vormen een mooie aanvulling op de fysieke boekencollectie in de bibliotheken. 

Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC.

Wat zijn Fundels precies?

Kamishibai

kamishibai

Theater in de klas

Kamishibai zijn houten verteltheaters waar A3-vertelplaten in passen. Een kamishibai tovert je de klas meteen om in een theaterzaaltje.

De bib beschikt over een fijne collectie prentenboeken op vertelplaten.

Eerste Lezertjes Plein

avi

Maan, roos, vis

Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar leren pas goed lezen als ze oefenen. De bib beschikt over een grote collectie boekjes die de kinderen laten kennismaken met alle letters, lettergrepen, dubbelklanken en leestekens. 

De boekjes staan gerangschikt volgens de nieuwe AVI leesniveaus.