In ArtA’A kunt u het archief van grondgebied Aalter raadplegen, dus ook betreffende Knesselare en Ursel.

Het archief van Aalter is vrij open voor opzoekingen op dinsdag (9u-19u), donderdag (9u-19u) en zaterdagvoormiddag (9u-13u). Om het archief te bezoeken dient u zich tijdens deze openingsuren aan te melden aan de balie. Een medewerker zal u naar het archief begeleiden. 

Gelieve steeds een formulier Raadpleging archiefdocumenten - dagregistratie in te vullen. Deze bevinden zich op het tafeltje aan de ingang van het archief, samen met de bus om dit formulier in te deponeren.

Mogen we u vragen de oude boeken met voorzichtigheid te behandelen en steeds op de gevonden plaats terug te plaatsen. Ter plaatse kan u notities of foto’s nemen.

Gevraagde gegevens kunnen enkel worden verstrekt als ze voldoen aan het reglement van openbaarheid:

  • Gezinssamenstelling vanaf 120 jaar terug
  • Geboorteakten vanaf 100 jaar terug
  • Huwelijksakten vanaf 75 jaar terug
  • Overlijdensakten vanaf 50 jaar terug

De bevolkingsregisters zijn dus tot 1920 openbaar om in op te zoeken.

Indien u hulp wenst bij het opzoeken kan u eventueel beroep doen op de aanwezige vrijwilligers op dinsdagnamiddag of zaterdagvoormiddag. Gelieve hiervoor op voorhand een afspraak te maken via archief@aalter.be

Indien het u niet lukt om voor de opzoeking zelf hier ter plaatse te komen, dan kan u aanvragen dat wij de opzoeking doen en wordt u hiervoor een kost aangerekend.

Indien de gegevens kloppen wordt 2,50 euro/item hiervoor aangerekend. Indien de gevraagde gegevens niet correct of onduidelijk zijn wordt 30 euro per uur aangerekend, ongeacht het resultaat.