Boek
Nederlands

Er is een kans

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (vertaler)
+1
Er is een kans
×
Er is een kans Er is een kans

Er is een kans

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (vertaler)
Genre:
Op een nazomerse dag in september komen Lincoln, Teddy en Mickey na jaren weer samen in een vakantiehuis op Martha’s Vineyard. De oude vrienden, totaal verschillend van elkaar, zijn na hun afstuderen hun eigen weg gegaan. Maar één ding hebben ze gemeen: ooit waren ze allemaal verliefd op Jacy Colloway, die na een gezamenlijke vakantie in datzelfde huis spoorloos verdwenen is. Nu, veertig jaar late
Titel
Er is een kans
Auteur
Richard Russo
Vertaler
Kees Mollema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Chances are...
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2020
415 p.
ISBN
9789056726546 (paperback)

Besprekingen

Reünie van onzekere mannen

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Drie studievrienden komen na veertig jaar in een cottage samen. Namen ze de juiste beslissingen, en waarom verdween Jacy zo plots uit hun leven? In Is er een kans combineert Richard Russo mysterie met een aangrijpende evocatie van onvermogen en spijt.

Voor Amerikanen van een bepaalde leeftijd staat de avond van 1 december 1969 in het geheugen gegrift. Zij zijn alvast het doelpubliek van de nieuwe roman van Richard Russo, over de herinneringen en de spijt van drie ouder wordende babyboomers die als kamergenoten aan de universiteit samen naar de loting voor de militaire dienst keken. Kreeg je een hoog cijfer, dan had je geluk en kon je doorgaan met je leven. Laag cijfer? Begin je maar voor te bereiden op Vietnam - of Canada.

Meer dan vier decennia later, tijdens een herfstweekend in 2015, komen de personages opnieuw samen, en nog altijd worstelen ze met de beslissingen die ze maakten in de nasleep van de loting. Zijn ze tevreden over wie ze geworden zijn? En zou Jacy, de rijke jonge vrouw op wie ze toen verliefd waren, hen op deze gevorderde leeftijd nog zien staan? Het is wellicht een onbeantwoordbare vraag. De reünie vindt plaats in een cottage op Martha's Vineyard waar ze het laatst samen waren, net na hun afstudere…Lees verder

Onder oude vrienden

Pulitzerwinnaar Richard Russo laat je struikelend laveren tussen verrassing en verbazing. Aan Er is een kans beleef je plezier.

Richard Russo (71) heeft in het kader van de hedendaagse literaire tijdgeest zowat alles tegen - leeftijd, velkleur en geslacht - en dat de hoofdpersonen van zijn roman drie 66-jarige blanke Amerikanen zijn, kan ook al bezwaarlijk als buitensporig wervend of hogelijk sexy worden beschouwd. Dat de drie nog steeds verliefd zijn op de herinnering aan een medestudente die op haar eenentwintigste spoorloos verdween maakt de zaken er niet beter op.

Toch is Er is een kans wel degelijk een fantastische roman. Je kunt je moeilijk voorstellen dat iemand er géén hopen leesplezier aan zal beleven. Lincoln, Teddy en Mickey, zoals de voormalige 'drie musketiers' heten ('één voor allen, allen voor één!'), komen al vierenveertig jaar te hooi en te gras samen, maar ditmaal is het ongewoon lang geleden: een klein decennium. Plaats van reünie is een huis dat Lincoln bezit - en ten gevolge van financiële trubbels wellicht binnenkort zal verkop…Lees verder

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012)
Lees verder op Wikipedia