Boek
Nederlands

Taart voor Tuur?

Katrien Vandewoude (auteur), Anke Rymenans (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tuur heeft diabetes. Elke dag moet hij bloed prikken en spuitjes krijgen. Ook moet hij opletten wat hij eet. Hoe moet dat nu op de verjaardag van Lisa. Prentvertelling met praktische tips voor begeleiders over diabetes. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Suikerziekte
Titel
Taart voor Tuur?
Auteur
Katrien Vandewoude
Illustrator
Anke Rymenans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[24] p. : ill.
ISBN
9789044814279 (hardback)

Besprekingen

De ‘Bij de hand’-reeks van Clavis bestaat uit prentenboeken die moeilijke thema’s aansnijden voor jonge kinderen. Zo zijn er onder andere boekjes over rouwverwerking, echtscheiding, obesitas enzovoort. Taart voor Tuur gaat over diabetes.
Het is feest bij Lisa, want ze is jarig. Haar goede vriend Tuur is ook van de partij, maar Tuur heeft diabetes. Vroeger had hij voortdurend dorst en moest hij veel naar het toilet. Even belandde hij ook in het ziekenhuis omdat hij steeds magerder werd, maar nu is hij aan de beterhand. In het ziekenhuis heeft hij geleerd hoe hij met zijn ziekte moet omgaan. Hij moet echter wel uitkijken op Lisa’s feestje en niet zomaar overal van snoepen. Hij vertelt Lisa dat in veel eten suikers zitten, niet enkel in snoep. Hij laat haar zien aan hoe hij de suiker in zijn bloed controleert en wanneer hij een spuitje insuline moet krijgen om zijn suikerspiegel te regelen. Als Tuur later op de middag met de andere kinderen op het feestje gaat spelen, wordt h…Lees verder
Dit deel uit de uitgebreide informatieve serie 'Bij de hand' gaat over diabetes. Bij Tuur is sinds kort diabetes geconstateerd. Hij gaat nu op verjaardagsvisite bij zijn vriendinnetje Lisa. Hoe gaat dat met eten? En wat doet hij met al die apparaatjes? In het korte verhaal komen de meeste aspecten van diabetes aan bod; je ziet duidelijk hoe diabetes op vele facetten in het leven van een kind ingrijpt. De gegeven informatie is correct. Prentvertelling met per bladzijde blokken tekst op een witte achtergrond, aangevuld met grote tekeningen in kleur die het verhaal goed uitbeelden. De Vlaamse herkomst van de auteur is af en toe aan de tekst te merken. Aansluitend aan het verhaal volgt een Bijsluiter, waarin voor ouders/leerkrachten extra informatie wordt gegeven om diabetes verder uit te kunnen leggen aan een kind. Om samen met kinderen vanaf ca. 5 jaar te gebruiken.