Boek
Nederlands

Waar dient het voor?

José Maria Vieira Mendes (auteur), Madalena Matoso (illustrator), Annelies Beck (vertaler)
Dit prentenboek legt voorwerpen, natuurverschijnselen en zelfs taal op een grappige manier onder de loep. Het schept, net als kleuters, plezier in pertinente vragen stellen. Ongewoon en slim. En bovendien mooi om naar te kijken.
Titel
Waar dient het voor?
Auteur
José Maria Vieira Mendes
Illustrator
Madalena Matoso
Vertaler
Annelies Beck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Para que serve?
Uitgever
Brussel: Tiptoe Print, 2022
[60] p. : ill.
ISBN
9789463880572 (hardback)

Besprekingen

Een informatief prentenboek over vragen stellen en onderzoeken. ‘Waar dient het voor?’ legt voorwerpen, natuurverschijnselen, en zelfs taal op een grappige manier onder de loep. Het schept, net als kleuters zelf, plezier in pertinente vragen stellen. Het boek is in een lichtvoetige stijl geschreven. Met eenvoudige maar kunstzinnige grafische illustraties. Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.

Waar dient het voor?

Waar dient een stoel voor? En een kurkentrekker of een schaar? Waarvoor dient een neushoorn? En kunst?Waar dient het voor? is een boekje vol filosofie op kindermaat. Vertrekkende van de vraag 'Waar dient het voor?', legt het haarfijn uit wat die vraag impliceert, en wat de zin –of onzin– is om die vraag te stellen. Hoe meer je de vraag ontleedt, des te verder geraak je van huis. Gelukkig ben je nooit helemaal de weg kwijt ...De illustraties zijn kinderlijk, niet te verfijnd en vooral heel vrolijk. De grove vlakken lijken bruut, maar zijn op zichzelf best lieflijk. Het werkt goed in de beladen statements die de filosofische, beperkte tekst biedt. De vragende, uitdagende zinnen zijn her en der verspreid over de verschillende pagina's, en worden kracht bijgezet door de prenten. Het geheel is echter niet het rustige, dromerige waar sommige filosofische boeken op inspelen. In dit boek verstopt het filosofische zich niet tussen de l…Lees verder