Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bloemblad van zee

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Met het hart van een cardioloog

Roman. Successchrijfster Isabel Allende voert in Bloemblad van zee dichter Pablo Neruda en haar oudoom Salvador Allende, de socialistische president van haar geboorteland Chili, op. Ze is in haar sas met de verhalen over vluchtelingen en zo wordt dit haar meest genietbare boek sinds lang.

Vluchtelingen liggen Isabel ­Allende (77) na aan het hart en dat is geen wonder, want de Chileense schrijfster heeft een en ander aan den lijve ondervonden. In 1973, na de coup van generaal Pinochet, moest het achternichtje van president Salvador Allende haar biezen pakken naar Venezuela. Aan die ballingschap heeft ze haar schrijversroeping en haar debuutroman te danken. Het huis van de geesten (1982) werd een megasucces. Tegenwoordig woont ze in de Verenigde Staten, mag ze zich Amerikaans staatsburger noemen en is ze de meest gelezen Spaanstalige schrijfster ter wereld. Van haar boeken zijn wereldwijd zo'n 70 miljoen exemplaren verkocht.

In haar vorige roman, De winter voorbij, stuurde Allende drie immigranten naar de Verenigde Staten van Donald Trump. In haar jongste scheept ze een Catalaanse arts en een pianiste in op de Winnipeg, een stoomschip dat op 3 september 1939 koers zette van Frankrijk naar Chili. Aan boord waren ruim tweeduizend Spaanse vluchtelingen, die do…Lees verder

Allende houdt een spiegel voor

Isabel Allende verknoopt met meesterhand de grote verhalen van de geschiedenis - de Spaanse burgeroorlog, de dictatuur in Chili - met de kleine verhalen van mensen die iets van hun leven moeten zien te maken.

Nadat Franco in april 1939 de Spaanse Burgeroorlog in zijn voordeel had beslecht, vluchtten massa's Spanjaarden halsoverkop naar Frankrijk. Velen van hen werden opgesloten in concentratie­kampen, waar ze op een kluitje en zonder een dak boven hun hoofd moesten zien te overleven. Duizenden van hen slaagden daar niet in en lieten het leven.

Frankrijk moest de vluchtelingen niet, zo stelt Isabel Allende categorisch in Bloemblad van zee, het verhaal van de twee Spaanse oorlogsmigranten Víctor Dalmau en Roser Bruguera. Roser bevalt in Frankrijk van een baby, verwekt door Víctors broer vlak voordat hij in de Spaanse oorlog zou sneuvelen. Víctor ontfermt zich over moeder en kind en weet op listige wijze een plek voor hen drieën te regelen op de Winnipeg, het schip dat dankzij de grootse inspanningen van de Chileense dichter en diplomaat Pablo Neruda in de zomer van 1939 tweeduizend Spaanse vluchtelingen van Frankrijk naar Chili zou vervoeren.

Vo…Lees verder

Als zaad op de rotsen

BOEKENBAL

ISABEL ALLENDE Bloemblad van zee

2019 was een geladen jaar voor Isabel Allende. Van min – de dood van haar moeder, haar geliefde stiefvader en één van haar ex-echtgenoten – naar plus: ze trad op haar 77ste opnieuw in het huwelijk, nu met een New Yorkse advocaat. Het weze haar gegund: wie als literaire legende toegeeft liever Harry Potter-boeken te lezen dan ‘A la recherche du temps perdu’ van Proust, zoals ze onlangs deed, krijgt bonuspunten voor eerlijkheid. Allende, met meer dan zestig miljoen verkochte boeken nog steeds de meestgelezen Latijns-Amerikaanse schrijfster, bracht in 2019 ook een roman uit: haar zeventiende, die nu in het Nederlands is vertaald. De titel van het boek heeft ze gelicht uit een gedicht van Pablo Neruda, ‘Cuándo de Chile’, dat ze al heeft geciteerd in ‘Paula’, over haar op 29-jarige leeftijd gestorven dochter: ‘O Chili, langgerekt bloemblad van sneeuw en wijn en zee.’ …Lees verder

De eerste hoofdstukken van Isabel Allendes nieuwe roman spelen zich af in het Spanje van de jaren 1938 en 1939, toen de Spaanse Burgeroorlog zijn laatste fase inging. De naderende overwinning van de militairen onder leiding van generaal Franco dwingt de ziekenverzorger Víctor Dalmau en de pianiste Roser Bruguera om naar Frankrijk uit te wijken. Daar zijn ze aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ook niet veilig. Ze slagen erin toegelaten te worden tot de Winnipeg, de door de beroemde Chileense dichter/diplomaat Pablo Neruda geregelde boot, die tweeduizend Spaanse republikeinse vluchtelingen naar Chili zou brengen. In dat land bouwen Víctor en Roser een nieuw leven op. De militaire coup onder leiding van generaal Pinochet in 1973 gooit hun leven opnieuw overhoop. Het verhaal eindigt in 1994, tussen hoop en vrees. Op puntige en meeslepende wijze vertelt Isabel Allende niet alleen het aangrijpende verhaal van deze twee immigranten, maar brengt zij ook een keur van andere memorabele …Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lesekreis

Isabel Allende (Lima, Peru, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Allende is geboren in 1942. Haar vader, Tomás Allende, was een neef van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973, en hij was diplomaat. Haar ouders scheidden in 1945. Haar moeder keerde terug naar Chili met haar drie kinderen. Vervolgens woonde het gezin van 1953 tot 1958 eerst in Bolivia en daarna in Libanon. Allende bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde het gezin terug naar Chili, waar zij de middelbare school afmaakte. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In 1962 trouwde ze met Fías en het jaar erna werd hun dochter Paula geboren. Allende verbleef geruime tijd in Eu…Lees verder op Wikipedia