Strip
Nederlands

Het gebroken oor

Hergé (auteur)
+1
Het gebroken oor
×
Het gebroken oor Het gebroken oor

Het gebroken oor

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Het gebroken oor Hergé Deze uitgave is een authentieke uitgave van het boek uit 1946: ‘zonder kleedje op voorplaat’, oude spelling, linnen rug, pastelkleuren, gedrukt op ecrupapier.
Extra onderwerp
DET
Titel
Het gebroken oor
Auteur
Hergé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'oreille cassée
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2002 | Andere uitgaves
62 p. : ill.
Aantekening
Fascimile van de oorspronkelijke uitgave uit 1946
ISBN
90-303-2915-7

Besprekingen

Uitgeverij Casterman zet de facsimile-uitgaven van de Kuifje-albums voort. Ditmaal is het de beurt aan Het gebroken oor dat oorspronkelijk verscheen in 1946. Ik weet niet of het met nostalgie te maken heeft, maar ook na bijna 60 jaar blijft dit album boeien. In het etnografisch museum wordt een uiterst zeldzaam afgodsbeeldje gestolen. Het beeldje kwam van een indianenstam uit Zuid-Amerika, de Arumbaya. Kuifje raakt gefascineerd door de diefstal en vertrekt naar Zuid-Amerika om het mysterie op te lossen. Benieuwd of de huidige generatie van stripliefhebbers met deze facsimile-uitgaven de Kuifje-reeks ontdekt en leert waarderen. In de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel loopt op dit moment de tentoonstelling 'Met Kuifje naar Peru'. Hergé is en blijft een van de grootmeesters uit de stripgeschiedenis. [Jan Geeraerts]
Van een Kuifje-album hoeft eigenlijk geen recensie gemaakt te worden, want deze albums zijn klassiek en vertellen nog immer een goed verhaal. In dit geval gaat het om de zoveelste herdruk van 'Het gebroken oor'. Er is in dit geval iets bijzonders aan de hand, namelijk het formaat. Er zijn de standaard albums van Kuifje (iets groter dan A4-formaat en wereldwijd bekend) en je hebt de mini-albumpjes van 10 x 13 cm en nu dit formaat van 17 x 22,5 cm. Het ziet er erg leuk uit, maar de pagina’s zijn verkleind waardoor de teksten en de tekeningen erg klein worden en minder goed leesbaar. Deze uitgaven zijn wel leuk om cadeau te doen.

Over Hergé

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi (Etterbeek, 22 mei 1907 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 1983), was een Belgisch striptekenaar en scenarist van stripverhalen, die vooral bekend is als schepper van De avonturen van Kuifje.

Ontstaan van zijn pseudoniem Hergé

Remi was zeventien jaar toen hij zijn pseudoniem Hergé bedacht. Hij gebruikte hiervoor de achterstevoren geschreven initialen van zijn naam Georges Remi: RG als Hergé. Op de lagere school was het voor hem namelijk al normaal om vanaf de eerste klas als Remi Georges te worden aangesproken. Op zijn schoolschriften prijkten eveneens de namen in die volgorde en als hij zelf zijn initialen zette, schreef hij ze neer als R.G. Daaruit ontstond zijn schuilnaam Hergé. Op zijn Frans klinkt dat als erzjee, want de begin-h is in die taal vrijwel niet hoorb…Lees verder op Wikipedia