Boek
Nederlands

Suiker? : diabetes in kindertaal

Erika Vanhauwaert (auteur), Frow Steeman (auteur)
+1
Suiker? : diabetes in kindertaal
×
Suiker? : diabetes in kindertaal Suiker? : diabetes in kindertaal

Suiker? : diabetes in kindertaal

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Hannes opa heeft suikerziekte. Voor het eten prikt hij met zijn vinger in een apparaatje dat zijn suikerwaarde test. Daarna spuit hij medicijnen in zijn lichaam met een pen. Wat gebeurt er als zijn suikerwaarde te hoog of te laag is?
Onderwerp
Suikerziekte
Titel
Suiker? : diabetes in kindertaal
Auteur
Erika Vanhauwaert Frow Steeman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2012
[26] p. : ill.
ISBN
9789059084537 (hardback)

Besprekingen

Wanneer je grootvader plots allerlei toestelletjes en spuitjes tevoorschijn haalt en in zijn vinger prikt, vraag je je af wat dat allemaal te betekenen heeft. Het antwoord daarop krijg je in Suiker?: diabetes in kindertaal, dat op maat van nieuwsgierige kleuters is geschreven.
Hannes opa haalt haar op aan de schoolpoort en samen gaan ze naar huis om te eten. Aan tafel prikt opa met een apparaatje in zijn vinger en laat hij een druppel bloed op het metertje vallen. Hanne vraagt zich af of haar opa ziek is en hij vertelt haar dat hij suikerziekte heeft. Samen bekijken ze ook opa’s insulinepen. Daarna zie je opa bij de dokter en wordt er verteld wat er gebeurt als hij te veel of te weinig suiker heeft en wat hij moet doen. Verder is hij net als alle andere opa’s en kan hij na het eten met Hanne buiten gaan ravotten.
In dit boek doet diëtiste Erika Vanhauwaert heel beknopt uit de doeken wat suikerziekte is en wat er allemaal bij komt kijken. De auteur is zelf moeder en d…Lees verder
Hanne gaat eten bij haar opa en oma. Voordat ze beginnen, moet opa 'zich eerst even testen'. Hij prikt in zijn vinger om zijn bloed te meten met een apparaatje. Opa legt uit waarom dat nodig is: hij heeft suikerziekte. Opa vertelt ook wat dat is. Het boek begint als dialoog tussen Hanne en haar opa, maar halverwege wordt er over opa gesproken in de derde persoon. De vrij statische felgekleurde illustraties in een gemengde techniek (o.a collage, krijt) over twee pagina’s ondersteunen het verhaal niet altijd goed. Het taalgebruik is niet overal gericht op kleuters. De woorden ‘toestelletje’ en ‘apparaatje’ worden door elkaar gebruikt, wat verwarrend kan werken. Ook verwarrend is de ‘pen’ met medicijnen. Een begrip als ‘suikerwaarde’ en dat die waarde ‘rond de 100’ moet zijn, zal een kleuter niets zeggen. Ook het begrip ‘orgaan’ is moeilijk, evenals ‘de insuline op peil houden’. Kortom, het boek maakt de ondertitel 'Diabetes in kindertaal' niet waar. Achter in het boek staat informatie v…Lees verder