Boek
Nederlands

Misdaadmanifest : roman

Colson Whitehead (auteur), Harm Damsma (vertaler)
+1
Misdaadmanifest : roman
×
Misdaadmanifest : roman Misdaadmanifest : roman
In de reeks:
Genre:
Een meubelverkoper in het New York van de jaren zeventig is vastberaden om op het rechte pad te blijven. Als hij zijn oude contactpersoon bij de politie om een gunst vraagt, raakt hij echter ongewild opnieuw verzeild in louche zaken.
Titel
Misdaadmanifest : roman
Auteur
Colson Whitehead
Vertaler
Harm Damsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crook manifesto
Parallelle titel
Misdaad manifest
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
398 p.
ISBN
9789025474799 (paperback)

Besprekingen

Colson Whitehead schreef een ijzersterk vervolg op 'Harlem Shuffle' -Stad aan de rand van de afgrond

Colson Whitehead schreef met het vervolg op Harlem Shuffle opnieuw een meesterlijk portret van New York in de jaren 70. Misdaadmanifest schetst een schrijnend beeld van bestuurlijk wanbeleid en institutioneel racisme.

Vuur. Dat is het element, het symbool, de alomtegenwoordige dreiging, de rode draad die door de vierhonderd pagina's van Misdaadmanifest (Crook Manifesto) heen loopt. Brandende gebouwen, meestal, soms ook brandende mensen. En, in overdrachtelijke zin, verbrande schepen.

Misdaadmanifest vormt het tweede deel van wat Colson Whitehead inmiddels als een trilogie heeft gepland. In het eerste, Harlem Shuffle (2021), maakten we kennis met Ray Carney, eigenaar van een meubelzaak op West 125 Street in Harlem tussen 1959 en 1964. Carney was de zoon van een misdadiger die tijdens een inbraakpoging door de politie werd doodgeschoten.

Vastbesloten niet in diens voetsporen te treden, kiest Carney jr. voor een keurig burgerbestaan, maar omdat zijn zaak onvoldoende oplevert ziet hij zich genoodzaakt - af en toe en met mate - wat bij te verdienen als heler van gestolen waar. Maar terloops actief zijn in het criminele circuit blijkt geen optie en tegen wil en dank belandt Carney uitein…Lees verder

Boeven met een niet mis te verstane boodschap

Colson Whitehead koppelt opnieuw zijn verteltalent aan een groot sociaal bewustzijn, maar laat de boodschap hier weleens de bovenhand nemen.

Een MacArthur Genius Grant, een Guggenheim Fellowship, een National Book Award en twee Pulitzers, één voor zijn slavernij­verhaal De ondergrondse spoorweg (2016) en een tweede voor zijn tuchtschooldrama De jongens van Nickel (2019). Voor de erkenning hoeft Colson Whitehead het allang niet meer te doen. Wie zijn nieuwe roman Misdaadmanifest leest, weet waarom de Amerikaanse auteur het wél nog doet: puur vertelplezier. Al lijdt dit tweede luik van wat een trilogie moet worden over het Harlem van de jaren 60, 70 en 80, ook een beetje aan het 'middelste boek'-syndroom.

Colson Whitehead is nooit vies geweest van een genre-uitstap. De intuïtionist , waar de in New York geboren schrijver in 1999 mee debuteerde, is speculatieve fictie over lift­- inspecteurs. Met Zone 1 (2011) schreef hij een zombieverhaal, en zijn grote doorbraak­roman De ondergrondse spoorweg is een aparte meng…Lees verder

Recensie Misdaadmanifest -Aan de rand van de afgrond

Colson Whitehead schreef met het vervolg op  Harlem Shuffle opnieuw een meesterlijk portret van New York in de jaren zeventig.

Vuur. Dat is het element, het symbool, de alomtegenwoordige dreiging, de rode draad die door de vierhonderd pagina's van Misdaadmanifest (Crook Manifesto) heen loopt. Brandende gebouwen, meestal, soms ook brandende mensen. En, in overdrachtelijke zin, verbrande schepen.

Misdaadmanifest vormt het tweede deel van wat Colson Whitehead inmiddels als een trilogie heeft gepland. In het eerste, Harlem Shuffle (2021), maakten we kennis met Ray Carney, eigenaar van een meubelzaak op West 125 Street in Harlem tussen 1959 en 1964. Carney was de zoon van een misdadiger die tijdens een inbraakpoging door de politie werd doodgeschoten.

Vastbesloten niet in diens voetsporen te treden, kiest Carney jr. voor een keurig burgerbestaan, maar omdat zijn zaak onvoldoende oplevert ziet hij zich genoodzaakt - af en toe en met mate - wat bij te verdienen als heler van gestolen waar. Maar terloops actief zijn in het criminele circuit blijkt geen optie en tegen wil en dank belandt Car…Lees verder

Colson Whitehead

'Misdaadmanifest' is het vervolg op het veelgeprezen 'Harlem Shuffle', het tweede boek van wat een trilogie rond Ray Carney moet gaan worden. In het begin van het boek is het 1971 en blijkt het Carney opmerkelijk goed vergaan. Zijn meubelparadijs is flink uitgebreid, en inmiddels is hij ook huisbaas van de appartementen erboven. Met zijn gezin heeft hij een heel wat riantere woning betrokken. Zalige rust, kortom, tot tienerdochter May begint te smeken om kaartjes voor een concert van The Jackson 5. Ray besluit contact op te nemen met een corrupte inspecteur en meesterritselaar en voor hij het weet, raakt hij als semigegijzelde handlanger betrokken bij een criminele dodemansrit door de stad.

In deel twee, dat zich afspeelt in 1974, staat Carneys oude wapenbroeder Pepper centraal. In het slotdeel, weer drie jaar later, openen Pepper en Carney de jacht op een 'afmaker' (één van die schimmige types die in opdracht brand stichten in (afbraak-)panden in Harlem e…Lees verder

Een vermakelijke misdaadroman van Colson Whitehead tegen het decor van New York in de jaren zeventig. Meubelverkoper Ray Carney probeert zijn dubbelleven als heler achter zich te laten. Als zijn dochter hem smeekt om kaarten voor The Jackson 5, besluit hij om Munson, zijn oude contactpersoon bij de politie en een beruchte fixer, om een gunst te vragen. Munson eist echter een wederdienst, en plotseling wordt het voor Carney ingewikkeld om zich terug te trekken uit het spel. Ondertussen probeert Carneys oude vriend Pepper mee te komen met de veranderende mores van de Harlemse onderwereld. Uiteindelijk zullen Carney en Pepper het samen moeten opnemen tegen corrupte machthebbers van hun aftakelende metropool. In vlotte, trefzekere stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Colson Whitehead (New York, 1969) is een internationaal bekende Amerikaanse schrijver. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere prijzen, zoals de National Book Award, de P…Lees verder

Over Colson Whitehead

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.

Biografie, werk

Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.

In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …Lees verder op Wikipedia